No vēstures jeb Back to USSR

Likvidējot Vides departamentu, Rīgas dome atgriežas atpakaļ padomju laikos, kad vides jautājumu risināšana bija otršķirīga, ko mēs redzam pēc daudzajām, no PSRS mantotajām, vides problēmām. Visā pasaulē, arī ASV un Ķīnā, vides jautājumu risināšana tiek noteikta kā prioritāte. Ilgtspējīga attīstība ir galvenais starpvalstu sarunās.


Likvidējot Vides departamentu, novienkāršojas būvniecības procesu saskaņošana. Tas nozīmē, ka caur Rīgas domi būs iespējams klusāk un ātrāk izbīdīt celtniecības projektus dabas pamatnēs, kāpu zonās, dabas liegumos, mežos un parkos. Būs vieglāk iegūt koku izciršanas atļaujas.

Zaļās partijas Rīgas Ziemeļu nodaļa iesaka, pirmkārt - ekonomēt uz pašvaldības iepirkumu konkursiem, organizējot tos atklāti un godīgi ( nesastādot konkursu noteikumus konkrētam izpildītājam), tā ieekonomējot vismaz 10% pilsētas līdzekļu.

Otrkārt - Rīgas pilsētas līdzekļus ieguldīt mazos un vidējos iepirkumos, piemēram, pilsētas teritorijas labiekārtošanā, ēku siltuma efektivitātes uzlabošanā, mazos celtniecības pasūtījumos, skolu un pašvaldību ēdināšanā un sakopšanā, transporta pakalpojumos u.c. Atbalstīt vietējo ražotāju izstrādājumu tirdzniecību Rīgā. Tas dotu ekonomikas stimulēšanu un lielākus pilsētas ieņēmumus nodokļu veidā. Tā rezultātā pilsētai nevajadzētu ekonomēt uz tik vitāli svarīgām nozarēm kā vide un izglītība. Treškārt - daudz efektīvāk Rīgas domes darbu varētu veikt, ja atbildīgās amatpersonas būtu materiāli atbildīgas par pieņemtiem lēmumiem, nevis kā šobrīd, kad lēmumus domes deputāti izskata mēnešiem ilgi, tā izšķīdinot atbildību (piemēram, Dienvidu tilta gadījumā nevar atrast vainīgās personas).

Aicinām atcerēties, ka Vides jautājumi ir aktuāli visās nozarēs gan transporta, gan veselības aprūpes, gan attīstības u.c. Piemēram, videi nedraudzīga transporta sistēma noved pie iedzīvotāju paaugstinātas saslimstības ar sirds, asinsvadu u.c. slimībām. Ja pilsētas attīstībā neizvirza kā prioritāti vides jautājumus, tad attīstība nevar būt ilgtspējīga.

Zaļās partijas Rīgas pilsētas Ziemeļu nodaļa aicina nevis ekonomēt uz vides jautājumiem, bet veikt pilsētas attīstības politiku, lai mūsu Rīga būtu ekoloģiski vistīrākā pilsētā Eiropā, ar zaļo teritoriju vairāk kā 50%. Veidot pilsētas saistošo noteikumu politiku, lai unikālo, vēsturisko ēku saimnieki būtu ieinteresēti savus īpašumus, kas ir visas pilsētas lepnums, uzturēt vislabākajā kārtībā. Sakopt rīdzinieku un tūristu atpūtas vietas, lai Rīga būtu interesantākā un sakoptākā pilsēta Eiropā. Lai mūsu transporta sistēma būtu draudzīgākā videi. Atbalstot mūsu zemniekus, Rīgas satiksmei izmantot Latvijas biodegvielu. Attīstīt elektrotransporta un velotransporta satiksmes sistēmu. Attīstīt pilsētu vienmērīgi, lai no rītiem pilsētas centra virzienā un vakarā no centra, neveidotos sastrēgumi, tā piesārņojot gaisu. Realizēt Rīgas attīstības plānu 2006.-2018. gadam, kura izstrādāšana izmaksāja vairāk kā simts tūkstošu latu, kas ir atzīts par vienu no labākajiem Eiropā un to bez Vides departamenta līdzdalības nav iespējams realizēt.

Nav jēgas sapelnītai naudai, ja mums nebūs tīras vides, kur dzīvot!

Ir izdevīgāk šodien iztērēt vides jautājumu risināšanai dažus tūkstošus, nevis nākotnē tērēt simtus tūkstošus vides problēmu seku likvidēšanai.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru