Arī latvieši var jeb ebreju fenomens


       Latvijā aktualizējies jautājums par ebreju pirmskara īpašumu atgūšanu. Nerunāšu par šo prasību pamatotību vai ir juridiski korekti sabiedriskai organizācijai atgriezt pirms kara piederošos īpašumus. Nerunāšu arī, kurai tautai tas pienāktos vairāk un kurai mazāk, jo līdzīgas prasības varētu izvirzīt arī citu tautu pārstāvji. Bet runāšu, kāpēc šis jautājums ir tik aktuāls, ka pat prasījis tieslietu ministra Gaida Bērziņa krēslu?!
     Ebreji ir viena no saliedētākajām un vienotākajām kopienām pasaulē, kura spēj aizstāvēt savas tautas intereses visā pasaulē. Kāpēc arī mēs nevarētu vienoti un stingri aizstāvēt savas tautas un Latvijas intereses? Tautas iekšējos procesos aktīvi diskutēt, strīdēties, sacensties, bet ārēji būt vienotiem un stingri aizstāvēt savas Dzimtenes un tautas intereses?! Ebreju tautai ir savas vēsturiskās priekšrocības, kas sakņojas viņu reliģijā. Jūdaisms ne tikai vienoja tautu, bet arī palīdzēja radīt sākotnējo finanšu kapitālu. Kristietībā „augļu” jeb procentu gūšana, no aizdotās naudas, Bībelē ir nosodāma rīcība, taču ebreji jau viduslaikos guva augļus no naudas aizdošanas! Ebreju kopiena, līdzīgi kā Templiešu ordenis, bija viena no pirmajām sava veida bankas struktūrām, pieņemot savu tautiešu izrakstītos vērtspapīrus visā pasaulē, tā sekmējot naudas kustību pasaulē un kapitāla uzkrāšanos jūdu kopienā. Par Rokfelleru un Rotšildu ģimeņu bagātību zina gandrīz ikkatrs pasaules iedzīvotājs.
     Finanšu uzkrājumi veido tautas neatkarību, arī dod iespēju kontrolēt mēdijus, vienu no demokrātiskās sabiedrības galvenajiem sabiedriskās domas veidojošiem instrumentiem. Finanšu līdzekļu ziedojumi politiskām partijām palīdz iegūt atbalstu dažādu jautājumu risināšanā.
     Ebreji nav vienīgā pasaules tauta, kuru vieno kopīga reliģijā. Arī zoroastristi Parsi no senās Irānas un Indijas ir spējuši saglabāt un apvienoties ap savu, tūkstošiem gadu veco, reliģiju. Parsu redzamākie pārstāvji ir dziedātājs Fredijs Merkurijs, indiešu auto rūpnieks RatansTata , kuram Lielbritānijā pieder Jaguar Land Rover autobūves uzņēmums. Arī Libānas kristieši maronīti ir saliedēti un atbalstoši visā pasaulē.
    Arī mūsu tautai ir sava reliģija - Dievturība, kura saglabājusies mūsu tautas teikās. Tikko nosvinētie Jāņi - vasaras Saulgrieži, ir Dievturības svētki ar tiem raksturīgajiem rituāliem.
    Tautas vienotības sajūtu ir jāaudzina jau no bērnības. Jūdi no mazotnes saka, lai neatkārtotos otrā pasaules kara holokausts, tautai jābūt vienotai! Jūdaisms sekmē pašpārliecinātību, bez kuras ir grūti sasniegt mērķus. Mūsu tauta augsti godā labi padarītu darbu, bieži fizisku darbu, bet tikpat svarīgi ir dot apziņu, cik svarīgs ir prāts! Ortodoksāls jūds nevar darīt fizisku darbu, lai sevi nodrošinātu, tas viņam jāprot izdarīt pielietojot prāta spējas.
   Mūsu tauta kritiskās situācijas spēj būt vienota, to parādīja, piemēram, nesenais valodas referendums, kad Londonā tautieši stundām stāvēja rindā, lai nobalsotu par latviešu valodu!
   Kāpēc mēs, tikpat vienoti un stipri, neaizstāvējām tiesības, piemēram, uz Abrenes teritoriju?! Kāpēc pasaules varenie atlaiž miljardu parādu Grieķijai, bet ne mūsu valstij?! Tā nebija mūsu valsts, kura spekulēja ar tukšu gaisu, jeb tā saucamajiem finanšu instrumentiem, kas noveda pie pasaules ekonomiskās krīzes!
    Atbalstīsim un iedrošināsim savus paziņas, kolēģus, radus un draugus, kuri ir enerģiski un iniciatīvas bagāti, veidot uzņēmumus, tādējādi sekmējot Latvijas tautsaimniecības attīstību! Atbalstīsim tos, kas nebaidās paust mūsu kopīgo viedokli politiskās struktūrās! Kad Latvija būs ekonomiski stipra, mēs spēsim parūpēties par visiem iedzīvotāju sociālajiem slāņiem! Tikai no tautas vienotības, spēka un prāta ir atkarīga mūsu tautas un Dzimtenes Latvijas nākotne!

 Kārlis Ulmanis  -„ Tautas vienotībā ir spēks!”